Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Плановете на образователното министерство за новите учебни програми по литература, избира за водещ материал тази сутрин вестник "Сега".Под заглавие: "Дядо Йоцо гледа" и "Чичовци" отпадат от учебните програми, изданието публикува подробности по темата и уточнява, че българските автори ще са представени с по-малко творби.

По темата "Монитор" допълва: "Качват комунизма в историята за седми клас, а "Стандарт" отбелязва: "Учат за Фейсбук и комунизма в седми клас".

"Ботев и Вазов минават в запаса", е заглавието на "Телеграф".

От образователното министерство поясняват, че това са планове,а същинското обществено обсъждане ще започне когато се публикуват учебните програми за 3,4,7,9,10,11 и 12 клас, уточнява вестник "Сега".

На челно място "Труд" поставя темата за Изборния кодекс и промените в него, като отбелязва в заглавие:"Оплетоха изборния кодекс", президентът получава последната дума за референдумите.

Под различна форма темата присъства и в останалите издания, а  "24 часа" акцентира на идеята на премиера Бойко Борисов да може да се гласува по пощата.

"Стандарт" и "Дума" извеждат на челно място предложенията в Закона за концесиите. Ако те бъдат приети то на концесия ще могат да бъдат отдавани дори затворите и музеите, пише "Дума". Вестникът уточнява, че общественото обсъждане на предложенията ще продължи до 3 май.

"Стандарт" допълва, че с отдаването на концесия на туристически забележителности, археологически разкопки и други обекти от недвижимото културно наследство ще се даде възможност за привличането на повече туристи и по-добро съхранение и реставрация на паметниците.

В уводното си заглавие "Монитор" съобщава, че само през 2015 година частните съдебни изпълнители са прибрали от длъжници над 1 милиард лева, като най-често връщане на заеми искали държавата и общините.

"Стандарт" акцентира на данни от социологическо проучване, според които всеки десети българин е давал подкуп на лекар през последната година. Далеч назад в класацията по корупция са катаджиите, на които едва 5 % от българите са дали подкуп, сочат още данните от допитването, цитирани от "Стандарт".

"Монитор" съобщава, че дори и след закриването му от здравните власти, заради нарушения, център за лечение на онкоболни в София продължава да работи.

Вестниците публикуват подробни репортажи със снимков материал от вчерашната церемония по откриването на обновената централна жп гара в София.

Дни преди празниците "Новинар" избира за централна тема - какви ще са цените на традиционните продукти за Великденската трапеза,  а "Телеграф" съобщава подробно за новите изисквания, залегнали в Закона за храните.

Вестниците пишат и за решението на известния български футболист Стилиян Петров, да се завърне отново в игра.

Пред "Труд" той признава, че все още има добър удар.

"24 часа" отделя място и за капризите на времето, като публикува снимка на падналия вчера в Пампорово - Великденски, както го определя изданието, сняг. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44