Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тероризмът е проблем номер едно за всички според руския министър на отбраната

| обновено на 27.04.16 в 13:34
Снимка: Николай Кръстев

Борбата с тероризма е основното предизвикателство пред света, бяха категорични в изказванията си висшите правителствени представители на Русия, които формират политиката й в сферата на сигурността и международните отношения.

Според домакина на срещата, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, тероризмът се е превърнал в проблем номер едно за всички. Нагледни са примирите, според него, със свалянето на руския пътнически самолет над Синай в Северен Египет в края на миналата година, последвалите терористични атаки в Европа през последните месеци, както и разрастването на тероризма в Близкия изток, където редица страни са на ръба да загубят държавността си. Според Шойгу загриженост предизвиква и ситуацията в Афганистан.

Тазгодишният фокус на влиятелния московски форум, освен борбата с тероризма, е посветен и на проблемите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Външният министър Сергей Лавров в словото си обърна внимание на постигнатото през последната година, като каза, че рисковете остават и призова международната общност да даде възможност на сирийските кюрди да участват в преговорите в Женева. Той разкритикува действията на Пхенян и изпитанията на ядрената му програма, казвайки, че е илюзорно Северна Корея да получи статут на ядрена държава.

Според двамата руски висши правителствени представители диалогът в тази област между Русия и Европа и Алианса се намира в задънена улица и на много ниско равнище. Според тях проведеният диалог на Съвета Русия – НАТО не е добавил нищо ново и различно в тази сфера.

В работата на форума взимат участие министри на отбраната на 20 държави от цял свят, между които Иран, Китай, Пакистан и други, както и началници на генералния щаб на редица армии и експерти по сигурността от САЩ и Великобритания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44