Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаният в Белгия терорист Салах Абдеслам е готов да говори на предстоящия процес

Абдеслам Салах

Задържаният в Белгия терорист Салах Абдеслам, оцелял от ноемврийските атентати в Париж, е готов да говори на предстоящия процес, твърди новият му френски адвокат. Тази сутрин той бе предаден на френските власти, съобщиха федерални прокурори в Белгия.

Франк Бертон, известен френски адвокат, е приел да бъде един от защитниците на Салах Абдеслам. Пред френските медии Бертон обясни, че е поел защитата в името на правовата държава и че Абдеслам има право на справедлив процес. Той "трябва да бъде съден за това, което е извършил", без да му се приписват чужди действия като единствен оцелял от атентатите в Париж, каза адвокатът пред телевизия БФМ. По думите му, защитната линия на бъдещия процес трябва да се опира на обясненията, които терористът ще даде за радикализацията си и за обстоятелствата около атаките в зала "Батаклан" и стадиона в Сен Дени миналата есен.

Бертон заяви, че клиентът му, с когото вече се е срещнал в белгийския затвор, изглежда "сломен" и иска да говори пред френското правосъдие.

Името на адвокат Бертон е известно на французите от няколко нашумели и сложни процеса: срещу осъдената в Мексико французойка Флоранс Касе, майката -убийца на новородени бебета Доминик Котрес или обърканото дело за педофилия "Утро".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44