Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмисля се криминализиране на нерегламентираните превози

Снимка: БГНЕС

До месец Министерството на транспорта ще подготви собствен анализ на пазара на нерегламентираните превози и предложение за тяхното криминализиране, чрез промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. Това заяви след среща в парламента с автобусните превозвачи министър Ивайло Московски:

Започнах да мисля, че това е решението. Разговарял съм и с министър-председателя по темата. В този случай дори самите превозвачи го анонсираха като възможен вид решение на контрола на пътя.

И вътрешният министър Румяна Бъчварова смята, че има поле за обсъждане преди да се премине към законово уреждане на казуса. Тя е убедена, че това е път за категорично намаляване на дела на сивия сектор в превозваческите услуги:

Беше направена работна група, но въпросът е как да се регламентира криминализирането, как да се установи и запише, за да имаме основание ние да предприемаме съответните мерки и да осъществяваме по-ефективен контрол. Но темата не е само до тези мерки. По-скоро трябва да има една обща система, която да контролира този процес на нерегламентирана професионална дейност.

Румяна Бъчварова коментира и идеята на Министерството на финансите да се предприеме филтриране на социалните мрежи и сайтовете за споделено пътуване, за да се преборят с нерегламентираните превози:

Ние имаме конкретни случаи, в които можем да осъществяваме тази дейност. Към момента това е просто един източник на информация за нас, за да се ориентираме кой и по какъв начин предлага тази услуга.

И още - до месец министър Ивайло Московски ще внесе предложение до другите контролиращи ведомства за създаване на единен орган за контрол на пътя:
 
Мога да потвърдя, че вероятно до един месец ще сме готови с анализ, който ще предоставим и на другите колеги. Той ще съдържа в себе си концепция за създаване на един такъв единен орган на държавата за контрол на пътя, който на практика да обедини функциите на всички ангажирани институции, за да може по-ефективно да се извършва контрола на пътя.

Днешната среща беше предизвикана от мащабни протести на българските превозвачи срещу сивия сектор и нерегламентираните превози в бранша, с които нито коректните фирми, нито контролните органи успяват да се преборят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44