Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставени са ваксини срещу нодуларен дерматит по общините, където има огнища на заболяването

Снимка: БГНЕС

В област Благоевград са доставени 22 500 ваксини срещу нодуларен дерматит. Още днес те ще бъдат разпратени по общините, където има огнища на заболяването

Тъй като доставените ваксини  са с 12 хиляди по-малко от едрите животни, регистрирани на територията на областта - 36 хиляди, ще се работи приоритетно, обясни д-р Атанас Григоров от областната агенция по безопасност на храните:
Затова предприехме начин от 20 до 30 километра от огнище да обхванем, да се ваксинира. Това ще рече, че пограничните общини Сатовча, Хаджидимово, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, тука има огнище в Кюстендил, в село Бораново, така че Благоевград и Симитли ще обхванем. Тези общини ще бъдат обхванати изцяло. Ваксинацията ще се извършва от част от практикуващите ветеринарни лекари, които днеска ще получат ваксината, даже имам и уверение от някои, че още днеска следобед са планирани ваксинациите.
В останалите общини ваксинацията ще се извърши след доставяне на втората партида ваксини, допълни д-р Григоров. Той апелира към стопаните на животни да следят за  изискванията при ваксинирането:
Хората трябва да знаят също, че докторът като им влезе в стадото, трябва да сменява на всяка ваксинация игла на всяко животно, задължително еднократни игли.
146 животни бяха умъртвени заради нодуларния дерматит в Благоевградска област. Заболяването бе констатирано в 5 общини.
Фермери от близките до границата ни с Гърция населени места изразиха подозрение, че епидемичните  размери на заразното заболяване може да са провокирани и от движението на бежанци между Турция и Гърция, където нодуларният дерматит е констатиран още миналата година. 

Ваксинацията на едрите преживни животни срещу нодуларен дерматит ще започне утре от община Димитровград. Вече са получени 37 500 дози от ваксината. С тях ще се имунизират всички животни в 20-километрова зона около огнищата на заболяването. Преработените продукти трябва да са обозначени с идентификационна маркировка "Диамант". Млякото може да се консумира и използва за производството на млечни продукти, след пастьоризация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44