Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В катедралната църква "Рождество на Пресвета Богородица" във Велико Търново бяха осветени 3000 великденски яйца

Снимка: Катя Чорова

На Велики четвъртък  в катедралната църква "Рождество на Пресвета Богородица" във Велико Търново бяха осветени три хиляди великденски яйца  и триста козунака. Те ще бъдат раздадени на православните от страната и чужбина, които ще посрещнат Христовото Възкресение в средновековната крепост "Царевец".

Великденските яйца и козунаците, които са осигурени от община Велико Търново и фирми спонсори, бяха осветени от Великотърновския мотрополит Григорий: 
Благославят се и освещават се чрез поръсване с тази осветена вода за здраве и спасение на престолнего на епархията нашия град Велико Търново в името на Отца и Сина и Светаго Духа. Амин

Традицията да се посреща Възкресение Христово на Царевец бе възстановена през 2011 година след 6-вековно прекъсване. Всяка година владиката Григорий освещава хиляди великденски яйца и козунаци за миряните, дошли на пасхалната служба в крепостта на средновековните български владетели и патриарси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44