Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите курсисти, завършили успешно "Начална военна подготовка", положиха клетва в Плевен

Снимка: БТА

Военна клетва положиха в Плевен първите курсисти, завършили успешно  "Начална военна подготовка" за български граждани.  По свое желание, 36 мъже и 9 жени са обучени по тактическа, строева и физическа подготовка, преминали са и практически занятия. Със заповед на военния министър те получават военно звание и ще бъдат зачислени в резерва на Въоръжените сили.

Първите курсисти, които по собствено желание от 11 април се обучаваха в единния център за военна подготовка, са от цялата страна и имат различни професии, към които ще се върнат след днешната военна клетва. Някои  от тях ще кандидатстват и за професионални войници в бъдеще.

Тук ме доведе това, че уважавам себе си и страната си - чувствам някакъв дълг винаги да съм в готовност, ако нещо стане. Мисля, че всеки един гражданин трябва да мине през такова изживяване, заяви 23-годишната студентка Друмка Минкова, която е и една от първите курсисти.

Тук сме дошли по собствено и доброволно желание, подчерта 20-годишният Иван Младенов от град Елхово.
 
Дисциплина, ред, уважение - допълни Христо Христов от град Гулянци в отговор на въпрос какво е научил по време на обучението си в Плевен, което ще му послужи и в живота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44