Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" за първи път призна за загуби на средства, вложени в "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Газпром" за първи път призна за загуби на част от средствата, вложени в строителството на "Южен поток", спрян в края на 2014 година. Според информация в московското издание “Коммерсант“ става дума за загуби по спрения проект, които могат да се увеличат, тъй като "Газпром" е сключила договори на стойност 4,4 милиарда евро по "Южен поток". Сложността идва от там, както съобщава още изданието, че тези средства не могат да бъдат вложени в строителството на алтернативни тръбопроводи и така да бъдат компенсирани.

Източник на вестника съобщава, че като загуби са отчетени инвестициите в проектиране и геодезично проучване по крайбрежието на България и в териториалните води на страната. Освен това са отписани и вложенията в модернизацията на кораба за полагане на тръби по дъното на Черно море. Така купените тръби, договорът за полагането на тръбопровода с италианската компания Saipem, строителството на компресорна станция край Анапа и голяма част от работата по проектирането се надяват в "Газпром" да бъдат използвани.

От руската газова компания признават, че примера на италианската компания може да бъде последван и от останалите подизпълнители на проекта. Италианската компания Saipem има заведен иск пред арбитража към компанията SST (South Stream Transport B.V.) на стойност 760 милиона евро плюс процент от направеното и компенсация за едностранно разтрогнатия договор от руския газов монополист, което би могло да очертае лоша перспектива пред компанията и да се стигне до намаляване на изплащането на дивидентите за 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44