Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкупуването на тютюн се удължава до 3 юни

Снимка: Агенция "Митници"

Срокът за сключване на договори за изкупуване на суров тютюн за тазгодишната реколта се удължава до 3 юни, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Същият срок важи и за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра по Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Близо 40% от тютюнопроизводителите обаче се отказват да отглеждат тютюн, заяви заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Фикрет Бекир. Основните причини за това са неизплатените количества, предадени на фирмите още през ноември и декември, неизкупените количества от сорта "Бърлей” и неизплатените средства по схемата за Преходна национална помощ за тютюн, които обикновено постъпват по сметките на стопаните до края на март.

В Североизточния регион все още има около 100 тона неизкупен тютюн "Бърлей”, като най-много е нереализираната продукция в общините Главиница, Дулово и Тутракан. Засетите площи тази година ще са почти наполовина по-малко в сравнение с миналата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44