Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чипровци се състоя традиционният фестивал на Чипровския килим

Снимка: личен архив

Ден преди Великден, в Чипровци се състоя традиционният фестивал на Чипровския килим. Той се организира за трети пореден път и показва, че занаятът "килимарство“ се възражда в планинското градче. 

Чипровските килими се изработват чрез старинна техника на вертикален стан. Първоначално те са изцяло от вълна, а от първите десетилетия на миналия век се тъкат на памучна основа. Преждата се оцветява с естествени багрила, които придават необикновена мекота и топлина на тоновете. Килимарките предлагат изключително разнообразни по размер и вид тъкани:

Могат да се правят на стан килими, пътеки, сувенири, картини, абсолютно всичко.

В Чипровци и на други места по света широко се използва символът, който тук е известен като "канатица“:

Тя е много древен символ. Нейното предназначение е да предпазва къщата и да носи късмет, затова ние я втакаваме в картини, килими, сувенири, за да закриля къщата.

Една от чипровските майсторки - Севка Иванова, за емоцията, вложена в предлаганите от нея пана:

В тези нещица основата е, че те са от Чипровци. В килима влагаме много любов и затова, когато се гледат, те излъчват една светлина, едно щастие. Когато го поставиш в къщи, то грее като слънце, защото всичко е от жив материал и е направено с много любов и с много радост. Чипровски килими са. Дано традицията да продължи и занапред.

На фестивала се демонстрират както традициите в занаята, така и съвременните мотиви в изработката на пана и килими.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44