Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панагюрище е център на честванията по случай 140 години от Априлското въстание

| обновено на 01.05.16 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 140-та годишнина от Априлското въстание. Център на честванията и тази година е Панагюрище. На тази най-светла дата в националния ни календар отдаваме почит и дълбока синовна признателност на героите от Април, които сложиха своя живот пред олтара на свободата и с пролятата си кръв миропомазаха челото на възраждаща се България.

Тържествата в Панагюрище започнаха с празнично шествие, съпровождано от духовници, които пренесоха светините на Април от 1876 година от Историческия музей до площад "20 април", където бе извършен ритуалът по издигането на националното знаме. В града продължават да пристигат хора от цялата страна, за да се потопят в празничната атмосфера. 

В 17.00 часа в подножието на Маньово бърдо над Панагюрище ще започне историческият спектакъл - възстановка "Мъжество и саможертва", който ще пресъздаде славните и драматични събития от обявяването на въстанието до отбраната на Панагюрище.

Кулминацията на тържествата е в 20.30 часа с митинг-заря, който програма "Хоризонт" ще предаде пряко от площад "20 април". Официалното слово по повод 140-та годишнина от Априлското въстание ще произнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 

Честванията, посветени на годишнината от Априлското въстание започнаха снощи в Клисура с тържествена заря - проверка.  В словото си министърът на отбраната Николай Ненчев изтъкна че предизвикателствата, пред които се изправят сега България и Европа изискват трудни решения, но те ще бъдат преодолени, като се следва завета на априлци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44