Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призовава в интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“ към скорошна либерализация на визите за турски граждани. За целта Турция трябва да изпълни поставените й условия, но и съуправляващият в Германия Християндемократически съюз трябва да се откаже от съпротивата си срещу предложението, казва Щайнмайер, който е от социалдемократическата партия. 
Германският външен министър отхвърля обвиненията, че заради сделката за спиране на мигрантския поток към Европа официален Берлин си мълчи за проблемите със свободата на словото и положението на кюрдите в Турция. Отношенията с Анкара са „многопластови“. „Всеки трябва да знае, че Турция е от ключово значение за миграцията от обхванатите от криза близкоизточни държави“, отбелязва първият германски дипломат.

Вестник „Обзървър“ помества призив към американския президент Барак Обама да спаси примирието в Сирия. „Точно когато изглеждаше, че положението няма как да стане по-лошо, то стана“, пише вестникът, отбелязвайки гибелта на 27 души при взривяването на болницата в Алепо. „Атаката от военновъздушните сили на Башар Асад пасна на модела, по който преди примирието бяха целенасочено атакувани болници, училища и тържища. Това, което е променено днес, е че режимът, насърчен от руската подкрепа и засилен от прекратяването на огъня, едва си прави труда да отрича“. Призивите за възмездие „ще бъдат подминавани с презрение, както през последните пет години, докато основните външни актьори в тази трагедия не престанат да се боричкат за власт и не започнат да поемат отговорност“, пише изданието. Според „Обзървър“ не може да се очаква промяна в становището нито на Русия, чието военно изтегляне от Сирия е било само примамка за общественото мнение, нито на Иран, който гледа на Сирия като на още един фронт в борбата си със Саудитска Арабия, нито на арабските държави. Единственият, който може да „качи Путин на борда“, да върне враждуващите страни в Женева, да циментира примирието и да договори с Москва бъдещето на Асад, е Барак Обама. Предвид предишните му грешки, и в името на съкрушения сирийски народ, той е задължен поне да опита.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44