Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия празнуват Възкресение Христово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в цяла Русия празнуват Възкресение Христово. Цялата атмосфера в паркове, градини и централни площади има пасхален характер, показващ символите на този най-голям християнски празник. В полунощ главата на Руската православна църква патриарх Кирил оповести Възкресение Христово, след като водените от него вярващи обиколиха три пъти най-големия храм в Москва „Христа Спасителят“.  В словото си той отбеляза значението на Възкресение Христово за хората и това, че трябва да се придържаме към божията воля, добавяйки, че винаги побеждава доброто: Празникът на света Пасха е жизнеутвърждаващ празник. Христос със своето Възкресение донесе победата на Доброто над Злото, както и победата на Живота над Смъртта, защото Господ се докосва до всеки, който с вяра посреща неговото Възкресение. 

В пасхалната нощ в "Христа Спасителят" сред присъстващите бяха президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, придружен от съпругата си. След края на богослужението патриарх Кирил, премиерът Медведев и президентът Путин си размениха великденски подаръци.

Днес по време на пасхалната литургия патриарх Кирил ще осъществи пряка връзка с руската космическа станция.

Преди обяд в Москва и повечето руски градове се проведоха първомайски митинги, като най големият от тях бе очаквано на Червения площад, където се събраха над 120 000 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44