Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 гости на Вечерната великденска служба в родното село на Св. Иван Рилски

Снимка: БГНЕС

Над сто гости са пристигнали за Вечерната великденска служба в кюстендилското село Скрино. Това е родното село на Свети Иван Рилски. Днес то има едва 69 жители. 

Общинарят Георги Мичов ударил камбаната в храма "Св. Рилски" в родното село на светеца Скрино на вечерната служба за Възкресение. Досега от десетилетия това правела 82-годишната баба Велика Георгиева, старицата обаче не можела да се качва на камбаранията и предоставила функцията си на 62-годишния Мичов, който завежда отдел "Общинска собственост" в Бобошево. Общинарят спазил указанията на клисаря баба Велика и камбаната била по канона - 15 минути. Според последоното преброяване в Скрино живеят 69 души. На службата за Възкресение обаче дошли над 100. Имало и доста млади хора. Междувременно около 200 души били на службата в руенския манастир "Св. Иван Рилски" над селото. Там служат йеромонах Йоан, който е игумен, и послушникът Лука. Двамата са в манастира, който още се достроява. С дарения на поклонничка от Благовеград в светата обител изградили нова тоалетна с топла вода, каквато досега там нямало. Наскоро им подарили и автомобил, след като години наред притежавали "Дачия", която често авариралата по стръмния 2-километров планински път до манастира, разказаха миряни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44