Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете американски централи са се разплатили напълно с "Мини Марица-изток" до Великденските празници

Снимка: БГНЕС

Двете американски централи – "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и Контур Глобал "Марица-изток" 3 са се разплатили напълно с "Мини Марица-изток" до Великденските празници. Сумата от 356 милиона лева е получена от НЕК, съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на въгледобивното дружество инженер Андон Андонов


Разплащането е за цялата натрупана през години сума. От своя страна мините са успели да се издължат 100 процента с лихвите към държавата, банките и фирмите заедно с ДДС-то. Изплатена е и концесионната такса за въглищата, което означава, че двете общини – Раднево и Гълъбово – ще получат по сметките си дължимите им суми. Според инженер Андонов за първи път от 2009 година насам разкривката на въглищата е 103 процента, което осигурява стабилизиране на добива и гарантиране по 27 милиона тона годишно до 2018 година.

Сега мините подават въглища към централите според заявките. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44