Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 54 села и махали във Великотърновска област вече не живее никой

В 54 села и махали  във Великотърновска област вече не живее никой. Според проучване на Националния статистически институт, в края на 2015-а година в тази област се намират 34 процента от обезлюдените селища у нас. 

Най-много запустели населени места има в Еленския Балкан - 24, а  край Велико Търново - 23, показва статистиката. В Златаришко обезлюдените села са 7.  Над 170 хиляди души, които са  близо 70 процента от населението, живеят  в 14-те града,  а  останалите над 73 700 души - в 322 села. В 87 села обаче има до 9 жители, а в 134 - до 49 души. 

В градовете и селата за една година населението е намаляло с около един процент. В област Велико Търново над 2 600 души са се преместили да живеят от едно населено място в друго. Над 47 процента са тези, които са напуснали апартаментите и са избрали спокойствието и тишината на селските къщи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44