Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан де Мистура и Сергей Лавров обсъждат начините за решаване на конфликта в Сирия

Двамата ще обсъдят възможностите за уреждане на конфликта в Сирия

| обновено на 03.05.16 в 12:50
Стефан де Мистура и Сергей Лавров обсъждат възможностите за уреждане на конфликта в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес на посещение в Москва се намира международният посредник на ООН Стефан  де Мистура. Той ще поиска от Русия спешно свикване на международната група за Сирия, както и Москва и Вашингтон да повлияят върху запазването на процеса на примирие в близкоизточната страна.

Продължават международните дипломатически усилия, свързани със съдбата на Сирия и намиране мирно решение. Това става след проведения вчера телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, по време на който двамата водещи дипломати се обявиха за спазване на примирието от всички страни в конфликта в Сирия. До дни ще се проведе първата среща от известно време на експертно равнище между Москва и Вашингтон за спазването на примирието.

Международният посредник Стефан де Мистура е в Москва на фона на ожесточените бомбардировки в северния град Алепо, които през последните дни взеха над 250 жертви. Алепо е ключово място за удържане битката на правителствените сили над терористите в Сирия. Нарастват опасенията в Москва от струпването на турски военни части по турско-сирийската граница, което според военни експерти може да доведе до ескалация на напрежението и засилването на нежеланието на Анкара да приеме намерението за създаване на автономен сирийски кюрдски регион в североизточна Сирия. Москва е против, а Вашингтон проявява сдържаност относно идеята на Анкара за създаване на зона на полети в тази част на Сирия.  Все повече населени места в Сирия продължават да се присъединяват към процеса на примирие.

Италианският висш дипломат пристига в Москва с призив Русия и САЩ да повлияят на прекратяването на огъня в Сирия и за спешна среща на международната група по Сирия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44