Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Джеймс Браун - "Papa's got a Brand New Bag"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме Джеймс Браун. На днешния 3 май той щеше да стане на 83 години. "Кръстникът на соула", "Мистър Динамит"  - така е известен певецът, изпял "I Feel Good" и "Living in America".

Кипящ от енергия, перфекционист до крайност, взискателен - това са още от характеристиките на човека, благодарение на когото фънкът е това, което е днес. Разказват се легенди как е глобявал музикантите в групата си за всеки сгрешен или "киксуван" тон, за изумителната му работоспособност (имало е години, в които е бил на турне 51 седмици в годината - тоест само една седмица почивка). Джеймс Браун напусна този свят преди 10 години, на Коледа 2006.

За днес избрахме песента, която му носи първото "Грами" - "Papa's got a Brand New Bag". Той си я написва и записва през 1965, тя е първият му пробив в челната десетка на Билборд Хот 100, първата стигнала номер едно в ритъм-енд-блус класациите, записана само няколко месеца преди "I Feel Good" през тази повратна за Браун 1965 година.

Ето го - певецът, от когото Мик Джагър се е учил как да "наелектризира публиката" и особено дамите. Джеймс Браун - "Papa's got a Brand New Bag".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.