Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп триумфира в Индиана, основният му конкурент Тед Круз се отказа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Доналд Тръмп постигна поредната си победа на първичните избори за кандидат-президент в САЩ. Основният претендент за номинацията на републиканците победи убедително своите конкуренти в щата Индиана. Успехът на Тръмп накара неговия основен конкурент, сенатора от Тексас Тед Круз, да обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом. 

След резултатите в лагера на републиканците острата критика отстъпи място на комплиментите. Тръмп смени тона, като каза, че Круз е бил достоен съперник и пред него предстои невероятно бъдеще. Бизнесменът коментира и решението на сенатора от Тексас да се оттегли:

Това е изумителна вечер. Не очаквах подобно нещо. Постъпката на Тед е блестящ ход, защото искаме да работим над обединението на републиканската партия.

В последните дни Тед Круз използва целия арсенал от способи да повлияе на гласоподавателите – от договорка с Джон Кейсик да не го конкурира в щата до тирада от обвинения срещу Доналд Тръмп в "патологични" лъжи. Въпреки това той не спечели и с отказа си от кампанията създаде почти сигурен шанс Тръмп да събере достатъчно делегати за спечелване на номинацията на партийния конгрес през месец юли.

При демократите – победа за Бърни Сандърс, но вниманието е насочено към потенциалния окончателен кандидат Хилари Клинтън, която вече гледа към същинските избори през ноември и вероятността да се изправи срещу Тръмп. В интервю за телевизия Ен Би Си тя каза, че милиардерът няма достатъчно квалификации:

Не е дал никаква индикация, че разбира каква е тежестта на отговорностите, които съпътстват поста главнокомандващ.

Кандидатите продължават да се борят за делегати в оставащите щати до средата на юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44