Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха 60 хиляди души в Канада заради горски пожари

| обновено на 04.05.16 в 16:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

60 хиляди души бяха евакуирани принудително от канадския град Форт Макмъри, след като огромен горски пожар унищожи почти напълно два негови квартала. Цялото население на града е евакуирано. 

Горският пожар, избухнал на 1 май югозападно от Форт Макмъри в провинция Албърта, обхваща площ от над 2600 хектара. Високите температури, ниската влажност и силните ветрове причиниха разрастването на огъня и достигането му до града, в който почти напълно са изпепелени жилищните домове в два квартала. Още няколко района са засегнати частично.

През последните два дни бягащите от стихията 60 хиляди жители на града предизвикаха огромни задръствания по главните пътища на север и на юг. 20 хиляди души са настанени само в град Едмънтън.

Провинциалните власти вече поискаха съдействие от министерството на националната отбрана, което ще изпрати необходимата въздушна техника и пожарни екипи за овладяване на огъня.

Евакуацията на Форт Макмъри, който се намира в район с нефтени пясъци, е най-голямата в историята на провинция Албърта. До този момент няма съобщения за жертви в резултат на бедствието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44