Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнени са апартаментите в поразения от гръм жилищен блок в Дряново

Снимка: Личен архив Доброволно формирвание Вълчедръм

Наводнени са апартаментите в жилищната кооперация в Дряново, чийто покрив снощи беше опожарен от паднала върху блока мълния. За справяне с щетите общината ще търси финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. 

Електрозахранването на четириетажната кооперация все още не е възстановено. Хората почистват жилищата си, наводнени от димоотводните шахти, обясни кметът на Дряново Мирослав Семов:
В момента жилищата са използваеми, независимо от тежката ситуация в тях.

Покривът на сградата, който продължава да дими, е унищожен. Нанесени са щети и на таванските помещения. Пожарът,  причинен от паднала върху сградата кълбовидна мълния, беше загасен късно снощи. По думите на кмета на Дряново, овладяването му е станало възможно, благодарение на техниката, която е на разположение на пожарната в Габрово.
Може би трябва да се замисли съответното министерство, за да снабди всяка една община с модерната техника, която бързо преустановява всякаква пожарна интервенция, особено по покривни конструкции и по-високи етажи.

В кооперацията с 36 апартамента, строена преди 50 години, гръмоотводните инсталации не са били проверявани. Според кмета пропуск е липсата на нормативна уредба за ревизирането им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44