Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметицата на бобовдолското село Бабино обжалва определената й заплата от 450 лева

Кметът на бобовдолското село Бабино Маргарита Иванова, издигната от ГЕРБ, обжалва в съда определената й от Общинския съвет месечна заплата от 450 лева като несправедливо ниска за работата, която полага в едно от трудните села в общината. Делото е безпрецедентно за региона.

Според данните от последното преброяване в Бабино живеят 229 души, но селото е много оживено заради въгледобива. Над 30 автобуса с миньори минават през селото всеки ден. Трафикът натоварва много работата на кмета по поддръжката на инфраструктурата. Всекидневните проблеми са много, твърдят местните хора. Административният съд в Кюстендил обаче отхвърли жалбата на Маргарита Иванова като неаргументирана и постанови тя да плати 200 лева разноски по делото. Решението подлежи на обжалване.

И други кметове на населени места в района са водили дела заради ниските си заплати. По неофициални данни над 80 на сто от работещите в администрацията получават минималното възнаграждение. В същото време кметът на Бобовдол Елза Величкова се подписва под заплата от 1 900 лева. Възнагражденията на селските кметове са от 420 до 800 лева, а най-зле платените управници също ще търсят правата си в съда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44