Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печатните издания тази сутрин анализират разсекретения доклад на "Аликс Партнърс“ за причините, довели до фалита на Корпоративна търговска банка.

"Едва 750-800 милиона лева кредити от фалиралата КТБ са събираеми“, изтъква КАПИТАЛ DAILY. Вестник СЕГА пресмята разликата между тази сума и раздадените кредити и констатира, че според "Аликс партнърс“ "загубата от КТБ е 5 милиарда лева“. "И дългоочакваният доклад на международните търсачи на средства не стигна по-далеч от Цветан Василев. 2,5 милиарда лева са източени от Василев и съучастници“, изтъква изданието. "Само за две години КТБ в ужилена с половин милиард в афера с ценни книжа и бонове. Банката отпускала по няколко заема срещу едни и същи обезщетения“, пише МОНИТОР.

"Триста и десет обществени поръчки за 224 милиона лева са раздадени на тъмно. При тях не са проведени законовите процедури за избор на изпълнител“, съобщава ТРУД, цитирайки отчета на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2015 година. Инспекторите са проверили над 1700 поръчки на стойност 1 милиард и 670 милиона лева. 41 процента от тях са с нарушения, пише ТРУД.

"Нелоялна конкуренция и предоговаряне под масата са най-честите нарушения“, допълва ДУМА под заглавие "поръчки за 224 милиона лева раздавани незаконно“.

"Допълнителни 100 милиона лева за ремонт на пътища е отпуснал кабинетът от началото на годината. Близо 32 милиона от тях правителството одобри на заседанието си вчера“, съобщава НОВИНАР. "Парите са за текущ ремонт и поддръжка на пътни артерии предимно в Северна България. Приоритет е трасето между Видин и Враца, като за това ще отидат общо 19 милиона“, допълва вестникът.

МОНИТОР представя новината с цитат от министър-председателя на първата си страница: "Спазих обещанието си към Северозапада“. Още 32 милиона лева за ремонт на пътища и тунели“, допълва вестникът.

"МВР обмисля да превърне един от лагерите на Държавната агенция за бежанците в затворен“, пише вестник СЕГА. "Целта е да се гарантира, че споразумението за връщане на бежанците в Турция, което бе подписано между Европейския съюз и южната ни съседка, ще работи. Днес вътрешният министър Румяна Бъчварова е на посещение в Турция, където трябва да подпише протокола към споразумението. За да заработи механизмът, чужденците трябва да бъдат временно настанявани в лагери от затворен тип, смятат от МВР. В момента общежитията на агенцията са отворени и мигрантите могат да ги напуснат по всяко време, какъвто е масовият случай“, пояснява СЕГА и допълва, че "идеята е процедурата по реадмисия в Турция да трае максимум 14 дни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44