Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бушуващият горски пожар в Канада продължава да се разраства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бушуващият горски пожар в Канада, погълнал части от град Форт Макмъри в провинция Албърта, продължава да се разраства. Огънят вече се разпростира на територия над 10 хиляди хектара. Провинциалните власти обявиха бедствено положение.

Над 1600 сгради са унищожени в град Форт Макмъри, който вчера беше принудително евакуиран. Общият брой на евакуираните жители и гости на града достигна 88 хиляди души. До този момент няма информация за ранени и жертви в резултат на бедствието.

Високите температури, ниската влажност и силните ветрове усложняват обстановката и причиняват все по-бързото разрастване на огъня. Почти напълно са изпепелени жилищните домове в два квартала на Форт Макмъри. Унищожени са сгради и в още няколко района.

Около 250 пожарникари участваха в операцията през деня, подкрепени от 12 хеликоптера и 17 въздушни танкера. От цялата страна продължават да се изпращат подкрепления с пожарни екипи и техника.

През последните два дни бягащите от стихията жители на Форт Макмъри предизвикаха огромни задръствания по главните пътища на север и на юг. 20 хиляди души са настанени само в град Едмънтън. Евакуацията на града е най-голямата в историята на провинция Албърта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44