Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалицията "Демократическа партия на Сърбия – "Двери" влиза в новия сръбски парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евроскептичната коалиция "Демократическа партия на Сърбия – "Двери" влиза в новия сръбски парламент. Това стана ясно след частичното прегласуване, наредено от Републиканската избирателна комисия заради нередности във вота на 24 април.

Решението, с което Комисията намали резултатите на "Двери" под 5-процентния праг, даде повод на четири опозиционни партии да обвинят премиера Александър Вучич и неговата Прогресивна партия, че краде гласовете им, за да увеличат и без това пълното си мнозинство в новата Скупщина. След повторните избори в 15 избирателни участъка снощи Вучич заяви, че народът е показал ясно на кого има доверие:

В участъците, където бяха подновени изборите, имахме по-малко от 46 процента. Както стоят нещата, спечелихме 56 на сто. Толкова за кражбата!

"Демократичната партия на Сърбия – "Двери“ също се представиха много добре на прегласуването, печелейки 22 процента от гласовете. Така те ще станат втората евроскептична партия в Скупщината наред с Радикалната на Воислав Шешел. Позицията си в Скупщината затвърди и коалицията около бившия президент Борис Тадич, чийто резултат също беше малко над 5-процентната бариера.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44