Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици потърсиха изцеление в лековит извор край Момчилград

В навечерието на Гергьовден стотици хора потърсиха изцеление в лековит извор край Момчилград. Вярва се, че в нощта на 5 срещу 6 май водата на връх Дамбалъ придобива магическа сила и потопените в нея болни оздравяват. Мястото се почита от християни и мюсюлмани, които днес също празнуват. 

За да стигнат до водата, хората изкачиха пеша стръмния връх. Някои от тях пристигнаха още по светло. Болните деца бяха превозени с високопроходими машини, осигурени от общината в Момчилград. Всички търпеливо изчакаха полунощ, когато, според вярванията, гората започва странно да шуми и идва Хадерлез - мюсюлманският вариант на Гергьовден. Празникът е единственият, който събира на едно място християни и мюсюлмани. Вярата в магията на този ден е толкова силна, че е надскочила границата на религиите. 


С настъпването на 6 май нощта на Дамбалъ се огласи от детски плач - родителите започнаха да потапят децата си в ледената вода. Те вярват, че така болните ще оздравеят и разказват как неми проговарят, обездвижени прохождат. Науката има обяснение - това е резултат от шока, който човек изпитва от досега със студената вода. Дошлите на Дамбалъ обаче вярват, че чудото е дошло от лековития извор и от светеца - Георги за християните и Хадър - за мюсюлманите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44