Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Излел е Дельо хайдутин" огласи Националния събор на овцевъдите

Снимка: Катя

На Гергьовден, на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец беше открит Петият национален събор на овцевъдите, който ще продължи до неделя. 


С изпълнение на "Излел е Дельо хайдутин" на седемгодишната родопчанка Мария Бочева започна съборът. Неговият организатор Симеон Караколев от фондацията "Наследство в бъдещето" посрещаше хилядите участници и гости, стекли се на сто декара манастирски поляни:
Националният събор на овцевъдите е колоритен празник, на който ще видите истински български продукти от овче и козе мляко и месо, селскостопанска техника, фермерски състезания, умения на майстори занаятчии, запазени народни традиции и фолклорното ни богатство.

СнимкаНад половин тон гергьовски курбан беше раздаден на гостите, а Манол Пелтеков от Смолян на три огъня върти чеверметата:
Над 50 години правя чевермета. Годишно може би от 100 нагоре. Не всеки може да го прави това чеверме. Овкусяването е само със сол. Другото е всичко магия. Трябва да ти идва отвътре, всичко да влагаш в него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44