Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрастват се горските пожари в канадската провинция Албърта

Снимка: Полицията в Албърта

Опустошителните горски пожари в Канада, погълнали големи части от град Форт Макмъри в провинция Албърта, продължават да се разрастват извън населени територии. По последни данни огънят, довел до обявяването на бедствено положение в провинцията, все още е извън контрол и вече обхваща територия от около 100 хиляди хектара. Над 1600 сгради бяха унищожени във Форт Макмъри през последните три дни. Евакуацията на града е най-голямата в историята на провинция Албърта.

Днес започна превозването със сухопътен и въздушен транспорт на 25-те хиляди жители на града, които бяха настанени във временни убежища. Снощи премиерът на Албърта Рейчъл Нотли обяви, че релокацията е необходима, за да се гарантира безопасността на гражданите и да се осигури по-добрият им достъп до хуманитарни и здравни услуги в градове като Едмънтън и Калгари. Властите ще работят за осигуряване на по-постоянен подслон на над 80-те хиляди евакуирани жители на Форт Макмъри през следващите няколко седмици. Кабинетът на Албърта ще заседава по-късно днес, за да обсъди предстоящите мерки.

Досега няма информация за ранени и загинали в пожарите. Единствените потвърдени жертви са 16-годишно момиче и 19-годишно момче, загинали при тежка катастрофа по време на евакуацията на града в сряда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44