Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент ще гласува данъчни и пенсионни реформи, очаква се кулминация на протестите

Гръцкият парламент ще гласува днес по плановете на правителството за данъчни и пенсионни реформи, които предизвикаха масовите протести в южната ни съседка през последните два дни. 
Също днес се очаква кулминацията на протестите, които започнаха по призив на синдикатите в петък и доведоха до проблемите на българските туристи, желаещи да се завърнат в страната ни. Въпреки уличните демонстрации, министърът на труда Йоргос Катругалос застана твърдо зад предложенията за реформи, като заяви, че те са закъснели с десетилетия.
Правителството на Алексис Ципрас, което разполага с крехко мнозинство, внесе законопроекта с надеждата, че след приемането на реформата ще има по-силен аргумент за утрешното заседание на министрите от еврозоната, които ще разгледат деблокирането на 5 милиарда евро по спасителната програма за Гърция.
По-рано през седмицата председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за бързо решение на разногласията, а вчера шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Атина практически е изпълнила целите, поискани от кредиторите.
Късно вчера обаче агенция Блумбърг съобщи, че Еврогрупата е изготвила проект на меморандум с искане към гръцкия парламент да прокара допълнителни икономии от 3,6 милиарда евро, които трябва да влязат в сила автоматично, ако гласуваните днес реформи не дадат желания бюджетен излишък. Финансовият министър Евклидис Цакалотос отговори на колегите си от еврогрупата с остро писмо, в което заяви, че нито настоящето, нито което и да е бъдещо правителство на Гърция няма да може да прокара такива мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44