Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът смята, че президентът правилно е наложил вето на промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов смята, че президентът правилно е наложил вето на промените в Изборния кодекс. Той очаква среща във вторник и с лидерите на Патриотичния фронт, за да бъде намерен, разумен, по думите му, изход от този проблем. 

Отношенията на ГЕРБ с Патриотичния фронт са много по-добри, каза премиерът Бойко Борисов в котленското село Ябланово, но ако трябва да избира между стабилността и демокрацията, би избрал правата на хората. Според него, старите изборни правила са били много по-добри и даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува. По отношение на наложеното от президента вето върху Изборния кодекс той заяви:

Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил. Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите и когато се отвори "кутията на Пандора“, всеки се опитва да вкара колкото се може повече от предизборните си програми там и на практика в един момент ГЕРБ трябваше да защити други интереси. С цялото ми уважение към Патриотичния фронт, идеята им е благородна, идеята им е именно да защитят националната сигурност. В същото време обаче изцяло не съм съгласен с това, че за да се реши този проблем със секциите нарушители в Турция, се ограничиха права на българи на други места. Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях. Има някакви решения, включително и да ни се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет, ние да откриваме секции, там, където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът. Истински разчитам на отговорността на  Валери Симеонов и Каракачанов. Ще проведем един такъв разговор. Аз искам да за защитя демокрацията, правото на всеки да гласува.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44