Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия отбелязват Деня на победата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 30 000 десантчици ще вземат участие в тържествата, посветени на Деня на победата, които днес се отбелязват в Русия. Те ще участват в тържествените шествия и военни паради в градовете герои на Русия.

На Червения площад в руската столица по традиция на днешния ден ще се проведе големият военен парад. На него ще бъдат показани новите образци на въоръжение, които са произведени в страната, а през последните месеци и успешно изпробвани във военните действия против терористичните формирования в Сирия. Сред тях са новите модели на руските бойни самолети Су и МиГ, които придобиха голяма популярност.

В края на парада се очаква и обръщението на президента Владимир Путин за посланията на тази историческа дата и нейното измерение днес.

Централен момент извън военния парад, който се очаква от всички с интерес, е шествието на Безсмъртния полк, което ще се проведе по обед на Червения площад, докато кулминацията ще бъде вечерта, когато са тържествените салюти.  

Цяла Москва е украсена в оранжево-червени тонове – цветове на Георгиевската лента, превърнала се за съвременна Русия в символ на мъжеството и войнската чест. Иначе московчани ще могат да се насладят на почивния ден, като посетят редица мероприятия, организирани в 21 парка в руската столица, където ще могат да чуят военни и духови оркестри, да гледат филми за Втората световна война, а на импровизирани срещи да разговорят с ветерани, участвали във военните действия и по този начин да се потопят в символиката на този исторически ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44