Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла черква отбелязва 140 години от Априлското въстание

Снимка: БГНЕС

140 години от Априлското въстание ще бъдат отбелязани в град Бяла черква, родното място на учителя революционер Бачо Киро.

На 28 април 1876 година,11 май по нов стил, 101 белочерковци се включват в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. 75 от тях са убити, а Бачо Киро е обесен в Търново месец след избухването на въстанието.

Днес децата от училището, което носи името на Бачо Киро, ще поднесат венци на 96-те паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея. В града ще се проведе кръгла маса, посветена на Априлското въстание в първи революционен окръг, на тема "Смъртта за Отечеството е най-сладка и най-славна". Ще бъдат открити три изложби.

В църквата "Свети Димитър" ще бъде отслужена велика вечерня и панихида за загиналите въстаници, след което ще има въстановка на събитията от 1876-а година и факелно шествие до местността, от която са тръгнали въстаниците.

Вечерта на площад "11 май" ще има тържествен митинг - заря с участието на почетни роти от Националния военен университет "Васил Левски"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44