Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американското министерство на правосъдието и администрацията на щата Северна Каролина в спор за правата на транссексуалните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското министерството на правосъдието заведе дело срещу щата Северна Каролина за прилагането на закон, който се счита, че нарушава гражданските права на транссексуалната общност. Делото е част от продължаващата полемика между губернатора на Северна Каролина Пат Макрори и федералните власти. В основата на скандала е нормативен акт, който забранява на транссексуалните да ползват тоалетна по свой избор.

В противоречивия документ освен включването на ново регулиране на използването на тоалетни, бяха премахнати областни и окръжни мерки, защитаващи правата на гей и транссексуалното общество.

Преди пет дни министерството на правосъдието изпрати писмо до губернатора Макрори, в което постави срок до понеделник за отхвърляне на закона от местната власт, но вместо това губернаторът заведе свой иск още преди да е изтекъл срокът. Според него законът не дискриминира и насрещният иск цели да се стигне до съдебно тълкуване на термина „полова идентичност.“

Макрори обяви, че решението, което е взел е било трудно като е трябвало да намери баланс между очакванията за лична неприкосновеност и равенство.

От своя страна главният прокурор Лорета Линч, говорейки за закона направи паралел със сегрегацията през 60-те години и допълни, че в дългосрочен план разрешената от местната власт дискриминация е губеща стратегия.

Двете успоредни дела ескалират напрежението в една и без това изострена ситуация, в която заради непопулярната мярка големи корпорации бойкотират южния щат, граждани организират протести, а федералното правителство заплашва да спре помощ възлизаща на милиарди долари. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44