Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглеждат безплатно 1500 души за риск от предсърдно мъждене

Снимка: БГНЕС

1500 души ще бъдат прегледани безплатно за риск от предсърдно мъждене. Кампанията е част от проекта "Университет за пациенти" на Националната пациентска организация.

Проблемът засяга 5% от хората на 70 години и представлява сериозен риск за болните със сърдечно-съдови проблеми, обясни проф. Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти:

Предсърдното мъждене е най-честата сърдечна аритмия. Най-често оплакванията, които имат пациентите, са сърцебиене, лесна умора и задух. Много често оплакванията могат да бъдат доста атипични, не много силно изразени. Рисковете от предсърдното мъждене са, че то създава условие за образуване на тромби в лявата част на сърцето, в лявото предсърдие и тези тромби могат да предизвикат мозъчен инсулт или могат да доведат до съдова деменция. Това може сравнително лесно да бъде поставена диагнозата и най-вече да се изисква едно постоянно лечение, едно лечение, което продължава с години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44