Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгнаха първите фериботи от Гърция към Италия след стачката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите четири ферибота  са тръгнали от  Гърция към Италия, след като тази сутрин  държавните служители на пристанищата прекратиха ефективната си стачка. Между 600 и 700 тежкотоварни камиона продължават да бъдат блокирани  на италианските пристанища Бари и Анкона.  

Александър Стамболийски от наскоро учреденото сдружение „Съюз на българските транспортни работници“ обясни:

От Гърция тръгнаха кораби за всички пристанища, за момента поне за Италия знам, че нито един от нашите шофьори не се е качил на кораб. Тъй като стачката беше в Гърция, всички фериботни връзки бяха закотвени на гръцки пристанища и на италианските пристанища специално нямаше нито един кораб. 


По информация на сдружението най-рано тази вечер  могат да тръгнат първите кораби в обратна посока, тъй като заради стачката не е имало никакво движение по морския път между двете държави.  Между 600 и 700 са тежкотоварните камиони, блокирани на италианските пристанища. До момента няма информация за бедстващи наши  шофьори. Въпреки това колегите им от италианската федерация на  превозвачите са  заявили, че са в готовност да осигурят вода, храна и медицинска помощ, ако е необходимо.


Основният проблем на нашите шофьори, пътуващи по този маршрут, както и по времето на февруарската блокада  от страна на гръцките фермери, отново е липсата на навременна информация от официалните власти в Гърция. Според законодателството в южната ни съседка  два дни след прекратяването на  ефективна стачка, протестите могат да бъдат подновени за цяла седмица. Това е и основното притеснение на българските превозвачи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44