Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи: В ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен продължава да се строи незаконно

Гърмен, протест
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
В ромския  квартал "Кремиковци" в Гърмен продължава да се строи незаконно, а  институциите не правят нищо. Това заявиха  жители на общината на протест, организиран от сдружение "Бъдеще за община Гърмен".

Протестът е провокиран от намеренията на кмета на общината да внесе на утрешната сесия предложението за изготвяне на ПУП на квартал Кремиковци, който все още е със статут общинска земеделска земя.  Недоволството  е  най- вече срещу местната власт, която не показва воля за решаване на проблема,  оплакаха се от сдружението, което беше създадено миналата  година  и  в продължение на месец организираше митинг шествия всеки ден.

След последното събаряне на част от незаконните къщи в квартала  през  август  миналата година целият процес спря, а волята на институциите да приложат закона и държавността в Гърмен се изпари,  коментираха  хората, дошли на протеста. 123 са незаконните къщи според заповедите, издадени от ДНСК в края на 2011 година. Към тях общината добави преписки за още 18 незаконни постройки.

Скандал между роми и други жители на Гърмен на 23 май миналата година, прераснал в масов бой с трима ранени и осем арестувани, създаде  сериозно напрежение между двата етноса. Почти два месеца полиция и жандармерия беше денонощно в  района. Според ромите от квартал Кремиковци днес ситуацията е относително спокойна, а семействата, създавали проблеми, вече не живеят в квартала:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44