Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия разреши сключването на граждански съюзи между еднополови двойки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Долната камара на италианския парламент прие закона, разрешаващ сключването на граждански съюзи между хора от един и същи пол както и между хетеросексуални двойки. През февруари тази година законопроектът беше приет от Сената.

Законът за гражданските съюзи дава сходни права както на двойките от един и същи пол, така и при съвместно съжителство на хетеросексуалните, подобно на тези, сключили традиционен брак. "За" гласуваха 372-ма депутати, 51 - "против", а 99 се въздържаха. Представителите на управляващата Демократична партия аплодира крайния резултат, а премиерът Матео Ренци изрази своето голямо задоволство от това. По-рано в четвъртък при първия вот, даващ доверие на правителството, мнозинството също беше налице – една процедура, против която се обяви опозицията и католическата църква, защото, според тях, улеснява приемането на закона. Прокарват се мнения в дясноцентристкото пространство за организиране на референдум, който да го отхвърли. Допълнително ще се решава въпросът за осиновяването на деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44