Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция официално отказа да промени закона срещу тероризма

Волкан Бозкър
Снимка: BNR

Турция официално отказа да промени закона за борба срещу тероризма.

Промените в антитерористичните закони на нашата страна са напълно невъзможни. Освен това, според нас, те отговарят на европейските стандарти, заяви турският министър по европейските въпроси и главен преговарящ с Европейския съюз Волкан Бозкър. Според него споразумението ЕС - Турция за ограничаване на миграционния поток към континента е изправено пред "много опасен момент". 

Премахването на визите беше едно от условията, с които Турция се съгласи да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.  Европейската комисия одобри въвеждането на безвизов режим за Турция в края на юни. Мярката обаче трябва да бъде одобрена от евродепутатите. Отговорната комисия е прекратила обсъжданията на въпроса, докато Турция не изпълни всичките 72 изисквания за свободно пътуване в Шенгенската зона. Но според Анкара не са изпълнени само 5 от тези условия, между които е и промяната на антитерористичния закон.

Анкара предупреди, че ако не получи безвизов режим ще прекрати изпълнението на миграционното споразумение, което доведе до затварянето на балканския маршрут и ограничи броя на влизащите в Европейския съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44