Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия реагира остро на активирането на противоракетния щит в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руското министерство на външните работи реагира остро на активирането на противоракетния щит в Румъния. Като грешно и вредно решение определи въвеждането му в действие директорът на Департамента за контрол на въоръжението в министерството Михаил Улянов. Според него допълнително основание за безспокойство представлява разполагането на стартовите установки МК-42, които по-рано са били използвани за изстрелване на ракети със среден обсег от военноморските сили на САЩ. Това означава, че те могат да изстрелват и крилати ракети.

В последно време Русия нееднократно заявяваше, че възприема плановете на САЩ и НАТО, свързани със създаването на системата за противоракетна отбрана в Европа, като заплаха за стратегическите й сили на сдържане и затова ще бъде принудена да предприеме съответни мерки. Последният пример в тази посока беше изказването на руския външен министър Сергей Лавров преди две седмици, когато той заяви че ако Швеция влезе в НАТО, което евентуално би довело и до приемането на Финландия, Москва ще бъде принудена да предприеме действия.

Русия реагира остро и на предстоящото присъединяване и на Черна гора в НАТО, като настоява за провеждането на референдум, както искат просръбските партии в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44