Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Стоянов с възпоменателна вечер

БНР Новини
Юлий Стоянов
Снимка: БГНЕС

Снощи в Дома на киното по повод на годишнина на режисьора документалист Юлий Стоянов се състоя възпоменателна прожекция на „България: база данни“. Името му свързваме с филмите „Захари Стоянов“, „Любен Каравелов – материали от едно проучване“, „Около паметника“, „Борислав и балканите“, „Като на кино“, „Площадът“, „Търновската конституция“, „За възможността да се живее“. „Филмите, казваше Юлий Стоянов, не могат да променят света. Но може да помогнат да се променят умонастроенията. Българският характер наистина е доста тежко нещо. Чрез емоции доникъде не се стига – най-много да се изпобием“.
Във всичките си прецизно изградени творби той не отстъпи никога от високото, но, уви, самотно място на кинодокументалиста. Не позволи екстремно или пропагандно да се работи с историческия материал. Трепереше над снимката, над нейната уникална стойност. Научи и учениците си, че за да се изтръгне скритата информация от тях, трябва да се набира упорито контекст. Юлий бе известен точно с това: събираше песъчинки минало и подхвърчащите от вятъра боклуци на днешното, за да представи на зрителя си така нужния и неманипулиран контекст, както написа Юлияна Методиева. 
Асен Владимиров е продуцент на филма на Юлий Стоянов „България: база данни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.