Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: За 170 професии у нас не достигат кадри

Снимка: БГНЕС


За 170 професии у нас не достигат кадри, каза министърът на образованието Меглена Кунева след среща с работодателските организации. 

Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал каза, че структурата на професионалното образование по места не съответства на нуждите на регионалната икономика:

Това беше предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Браншова камара "Машиностроене", да се направи по-добър преглед и с оглед на това още от следващата учебна година да се направят необходимите крачки в посока на преструктуриране с оглед на това професионалното образование по пълно да съответства на потребностите на икономиката.

Жечко Димитров, програмен директор на Българската стопанска камара каза, че е участвал в срещата заради огромната тревога към състоянието на системата на професионалното образование:

Настояваме с европейски средства и с публични средства да бъдат финансирани действия и мерки, и политики, които да бъдат в посока обвързване на резултатите на системата в професионалното образование с потребностите на пазара на труда, а не да се финансира статуквото на съществуващата система и затварянето на образователната система вътре в себе си и за собствените си потребности.

Следващата седмица Меглена Кунева ще внесе в МС промени в Закона за професионалното образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44