Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юни оградата по българско-турската граница ще бъде изградена и ще останат недовършени само 10 км при Малко Търново

Румяна Бъчварова: Няма проблеми в коалицията, въпреки че АБВ я напусна

Пенсионирани полицаи ще бъдат назначавани в МВР за извършване на охранителна дейност

| обновено на 13.05.16 в 14:15
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Румяна Бъчварова отказа да коментира как управляващите ще гласуват по президентското вето върху Изборния кодекс. Като вицепремиер по коалиционната политика тя заяви, че няма проблеми в коалицията, въпреки че АБВ я напусна.
Коалицията и коалиционните отношения винаги са били нелеки отговорности, не само на вицепремиера, който отговаря за тях, но и на коалиционните партньори. Всеки се чувства недостатъчно комфортно тогава, когато различни позиции трябва да се съгласуват, но опита досега показва, че колкото и да са били големи различията ни, сме намирали добри решения. Ние започнахме първия мандат със 117 депутата. Ако си спомняте, почти изкарахме един мандат.
Румяна Бъчварова предположи, че е възможно поведението на АБВ да е свързано с наближаващите президентски избори.
Това е едно от възможните обяснения за поведението на АБВ, защото нямаше конкретен повод, ако не смятаме за конкретен повод конгреса на БСП.
Бъчварова каза в кулоарите на парламента, че до края на юни оградата по българско-турската граница ще бъде изградена и ще останат недовършени само 10 км при Малко Търново. 
Тази част, която е до Малко Търново, наистина е много трудна. Трябва допълнителни просеки, отделно да се строят пътища, след това ограда. До края на юни. Това не е малко, дори и да останат известни участъци непокрити, това изключително много ще облекчи охраната на границата.
Днес правителството предостави 6 милиона и 200 хиляди лева, за да продължи изграждането на оградата.

Пенсионирани полицаи ще бъдат назначавани в МВР за извършване на охранителна дейност. Това предвижда промяна в закона за МВР, за която министър Румяна Бъчварова съобщи на парламентарния контрол. Ще се даде възможност за носене на служебно оръжие.

Съзнаваме потенциала на този ресурс, който съществува в обществото и досега не сме имали законовата възможност да привлечем такива хора. Затова предлагаме в проекта на Закона за МВР промяна, която да даде възможност за носене на служебно оръжие на тези лица и да ги насочим на позиции и постове, които са свързани с охраната. Очакваме това да бъде прието. То ще даде възможност и на много от служителите отново да се включат в изпълнение на тези функции.

Министър Бъчварова разчита и служителите на "Жандармерия" да бъдат пренасочени към подпомагане на предотвратяването на битовата престъпност.

.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44