Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия започва да нанася удари срещу ИДИЛ и в Сирия

Белгийски спецполицаи на антитерористичен пост в центъра на Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия ще се включи в нанасянето на удари срещу цели на "Ислямска държава" и в Сирия, съобщи говорител на премиера Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

Брюксел ще изпрати свои изтребители Ф-16, които ще извършват въздушни нападения срещу териториите под контрола на джихадистите.

Целта е да бъдат унищожени укритията на терористите, подчерта говорителят и добави, че ударите ще започнат на 1 юли.

Белгия нанася удари срещу ИДИЛ в Ирак от края на 2014, но досега не се осмеляваше да се включи в кампанията в Сирия поради опасения от избухването на по-ожесточен конфликт. Атентатите в Брюксел и преди това в Париж, които пренесоха джихадистката заплаха в сърцето на Европа, промениха мнението на белгийските управляващи, коментира Франс прес. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44