Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нигерия е домакин на международна среща, посветена на борбата срещу "Боко Харам"

Снимка: БТА

Нигерия е домакин на международна среща на високо равнище, посветена на борбата срещу ислямистката групировка "Боко Харам". На срещата в Абуджа президентът на Нигерия Мухамаду Бухари ще посрещне президентите на Бенин, Камерун, Чад и Нигер. Присъстват и френският президент Франсоа Оланд, външният министър на Великобритания Филип Хамънд и заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В изявление Блинкен подчерта, че е силно обезпокоен от информацията, че бойци на "Боко Харам" са били засечени да отпътуват към Либия, където влиянието на ИДИЛ е повишило мащаба си през последните месеци:
Наблюдаваме, че "Боко Харам" е увеличила комуникацията си с представители на ИДИЛ, което е много притеснително.

От Съвета за сигурност на ООН също са разтревожени от евентуални връзки на "Боко Харам" с екстремистите от "Ислямска държава". Минлата година от "Боко Харам" обещаха вярност към ИДИЛ, като това е факт, който продължава да "подкопава мира и стабилността" в Западна и Централна Африка, подчертават от ООН.

"Боко Харам" си остава заплаха, въпреки военните победите над организацията, заяви френският президент на пресконференция в Абуджа:
Резултатите са впечатляващи - бунтовниците бяха принудени да отстъпят, но независимо от това "Боко Харам" си остава световна заплаха".

От своя страна британският външен министър юобясни, че до момента 1 000 нигерийски войници са преминали през обучение, за да могат да атакуват североизточните бази на "Боко Харам".
Необходимо е да поддържаме тази инерция, тъй като ситуацията в ислямистката групировка се влошава, но е нужно и да спечелим войната, но и да съградим подходяща и стабилна среда на живот в следвоенни условия в региона, подчерта още Хамънд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44