Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Невежеството не е добродетел, издигането на стени няма да промени нищо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама използва речта си пред абсолвентите в университета "Рътгърс" да призове младите хора да станат лидери, които залагат на иновации и надежда, а не да прибягват към страх и разделяне. В същото време, без да го споменава поименно, Обама критикува потенциалния кандидат за Белия дом на републиканците Доналд Тръмп.

Пред випуск 2016 президентът Обама прикани младежите за по-дейно участие в политическия процес: Апатията носи последствия. Тя определя кой влиза в нашия Конгрес. Тя определя кои закони са приоритет. Тя дори определя например дали един висококвалифициран номиниран за Върховния съд получава благоволението да бъде проведено гласуване по негов адрес в Сената.

Американският президент не пропусна и да разкритикува и тези, които по думите му не притежават нужните за политиците ценности като позоваване на фактите, логика и разбиране на науката. Той коментира как, при все че подобни ценности са традиционни, е учудващо откъде е произлязла забелязващата се напоследък склонност към "антиинтелектуалност", като така намекна за Доналд Тръмп – вероятния кандидат на републиканците за негов наследник.

Випуск 2016-а, нека да ви кажа отчетливо – в политиката, както и в живота, невежеството не е добродетел. Не е готино да си нямаш представа за какво говориш.

В речта си американският държавен глава посочи още, че съществуващата взаимосвързаност в света няма да се промени с изграждането на стени.

Барак Обама е първият действащ президент, който говори по време на церемонията за завършването в намиращия се в щата Ню Джърси университет "Рътгърс". Последното му планирано обръщение към абсолвенти в качеството му на президент е на 2 юни във Военновъздушната академия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44