Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 случая на варицела в Старозагорско само за седмица

Снимка: БГНЕС

71 случая на заболели от варицела деца в Старозагорска област са регистрирани в периода 9-15 май, съобщи за „Хоризонт“ д-р Светлана Петрова – началник „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната инспекция по здравеопазване. 

Голяма част от заболелите деца са от Стара Загора. Според д-р Петрова в тази тенденция няма нищо обезпокоително. Случаите на варицела са се увеличили, защото децата в детските ясли и градини са контактни и тези, които не са преболедували, се заразяват. Още повече, че това става още в периода преди да се появи характерният за болестта обрив и преди те да бъдат поставени под домашна карантина. 

За варицелата няма ваксина и затова една голяма част от хората я преболедуват. Когато това стане в периода до 15-ата година болестта преминава по-леко, при възрастните – значително по-тежко, обикновено след това се развива доживотен имунитет. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44