Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Андреев: Работата в рудник "Ораново" е опасна за хората

Изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев призова държавните институции, синдикатите, собственика и  всички  работещи в Рудник „Ораново“ да не правят компромиси с безопасните условия на труд. Според него констатираните 116 нарушения за последните три години са достатъчно тревожен знак, че работата в рудника е опасна за хората:

От 2007 година рязко се е увеличил трудовият травматизъм в този рудник, непростимо много са смъртните случаи, а инцидентите и констатираните от инспекцията по труда нарушения показват, че ситуацията там не е нормална, смята Андреев. Според него сериозна тревога буди и фактът, че за последния инцидент от 11 май, при който тежко пострадаха двама миньори, не е информирана Минно-спасителната служба, която се намира в Бобов дол.

Изпълнителният директор на минно-геоложката камара призова за нулева толерантност към компромисите с безопасността на работа и примирение с условията, които застрашават живота на миньорите. Той не изключи варианта рудник "Ораново“ да бъде затворен:

Ако тези проучвания, които ще се направят от Инспекцията по труда, ако тези проучвания, които ще се направят от Минно-геоложкия университет от специалисти, и те кажат: "Този рудник трябва да се спре, държавата трябва да поеме отговорността и да го спре". Но ако този рудник трябва да продължи работа и може да продължи работа, на първо място трябва да се осигурят безопасните условия на труд и това безотговорно поведение да бъде спряно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44