Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Поредни разправии и пазарлъци по Изборния кодекс предстоят още днес между партиите, които стоят зад властта“, пише „Труд“,като пояснява, че повод е атакуването на текстовете за гласуване в чужбина от президента Росен Плевнелиев. „От Патриотичния фронт заплашиха, че ако ветото не бъде отхвърлено, те ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Това означава, че зад ГЕРБ ще останат 110 депутати“, изчислява вестникът.

„Реформаторският блок ще покани Патриотичния фронт на разговор за общ кандидат-президент“, съобщава „Стандарт“. „Вътрешно допитване до структурите на отделните партии, без ДСБ, показало, че активът по места иска кандидатът да има по-широк профил, да е равно отдалечен от всяка от формациите в блока и да е с известна патриотична насоченост“, твърди вестникът. „Стандарт“ цитира заместник-председателя на Движението България на гражданите Димитър Танев. Танев ще заложи на модела от Плевен, където през миналата година бе избран кмет с поддръжката на Реформаторския блок и ВМРО.

Мерките срещу преписването на наближаващите зрелостни изпити са водеща тема и в днешните печатни издания.

„Специални датчици ще следят за преписвачи във всички 4 хиляди стаи, в които ще се проведат матурите тази година. Вземат телефоните и на квесторите“, съобщава „Новинар“.

„Всеки ученик може да решава различен тест. Сменят реда на въпросите, за да спрат бизнеса с платени отговори“, пише „Стандарт“, представяйки намеренията на образователното министерство като „неприятна изненада“ за преписвачите.

„Дали да се разбъркат тестовите въпроси ще се реши в деня на изпита“, уточнява вестник „Сега“ под заглавие: „МОН затваря и собствените си експерти в изолатор заради матурите“.

В същия вестник четем, че „690 хиляди българи не искат да работят“. Причините са лошо здраве, семейни причини или напреднала възраст. Общо милион и петстотин хиляди души на възраст между 15 и 64 години са извън работната сила. Над 450 хиляди посочват като причина това, че учат, отбелязва „Сега“.

„Капитал дейли“ информира за началото на процедурата „Енергийна ефективност на малките и средните предприятия“. „Най-голямата програма за субсидии за бизнес тази година започва. Малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за общо 90 милиона евро, с които да купят енергийно по-ефективни машини, да построят цех или ВЕИ захранване на фабриката си. Максималното безвъзмездно финансиране на компания ще е 1,5 милиона лева.

„Дума“ води с новината, че „земеделците ще плащат за борба с градушките“. Изданието цитира министъра на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с плановете на ведомството противоградовата защита да обхване всички агроплощи в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44