Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия няма да признае изборите в Македония

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви, че няма да признае насрочените за идния месец парламентарни избори в Македония. Предупреждението дойде от говорителката на Брюксел Мая Коциянчич. Пред македонската редакция на "Дойче веле" тя заяви, че според Брюксел не са изпълнени и минималните условия за достоверни избори на 5 юни. Сред тях тя посочи прочистването на избирателните списъци от мъртвите души, осигуряването на балансирано отразяване на кампанията в медиите и разследването на заканите срещу избиратели.

Три от четирите основни политически партии в Македония – СДСМ, Демократичният съюз за интеграция и Демократичната партия на албанците – не внесоха свои листи с кандидати за изборите.

Правителството, което ще бъде излъчено на такива избори, няма да бъде партньор за международната общност, посочва Коциянчич.

Представителката на Европейската комисия отправя призив към водачите на политическите сили в страната и отговорните власти да предприемат решителни стъпки за изпълнение на договореностите от миналото лято, които ще позволят връщане на доверието на гражданите и преодоляване на политическата криза, която отдалечава евроатлантическите аспирации на Македония. В противен случай последиците ще бъдат сериозни, заявява Коциянчич, като споменава и необходимостта от отмяна на президентската амнистия за политици, разследвани за корупция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44