Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева и Сотир Цацаров на посещение в ЕК

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров са на посещение в Европейската комисия във връзка с изискванията на Брюксел за реформи в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Екатерина Захариева, Румяна Бъчварова и Сотир Цацаров ще се видят със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс и с комисаря по правосъдието Вера Йоурова, които отговарят за мониторинга по правосъдие и вътрешни работи. 

Срещата е по искане на българската страна, но от Еврокомисията потвърждават единствено, че основна тема е Механизмът за сътрудничество и проверка. Институцията се въздържа публично да коментира конкретни въпроси по механизма с аргумента, че крайната оценка за резултатите се публикува всяка година в нейните доклади.

Представители на българската съдебна и изпълнителна власт редовно провеждат технически срещи с чиновници от Комисията по текущото изпълнение на поетите ангажименти, но рядко това се случва в такъв формат като днешния.

В последния си доклад ЕК поиска от българските управляващи бързи промени в Закона за съдебната власт, нов антикорупционен закон за хората на висши държавни постове, независим анализ на прокуратурата и ефективни присъди за хора от организираната престъпност. Мисията на европейските експерти за анализ на държавното обвинение се очаква да пристигне у нас до края на май. Следващият доклад на Комисията ще бъде през януари догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44